Výrobci

Refraktometr RWN10-ATC

Refraktometr na měření cukernatosti moštů (moštoměr, cukroměr).

Více informací


1 159,58 Kč vč. DPH

20280

3 Ostatní výrobky ve stejné kategorii:

Jedná se o unikátní optický refraktometr (známý také jako moštoměr nebo cukroměr či cukrometr) se čtytřmi stupnicemi pro měření cukernatosti vinného moštu a stupnicí pro přirozený obsah alkoholu:

  • Přirozený obsah alkoholu %VOL (dle zákona č. 321/2004 Sb.)
  • Československý normalizovaný moštoměr °ČNM (°NM) - používaný na území České republiky a Slovenska
  • Klosterneuburský moštoměr °KMW (Babo, °Kl) - používaný na území Rakouska
  • Univerzální stupnice Brix (% Mas Sacch) - používaná především na území amerického kontinentu
  • Oechsleho moštoměr °Oe - používaný na území Německa

Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.

Ballingův hustoměr, stupnice Brix, Mas Sacch, hmotnostní procento cukru

Udává počet kilogramů cukru ve 100 kg čistého cukerného roztoku při 20 °C. Stejný poměr byl použit při návrhu stupnice podle Brixe určené pro měření hustoty roztoku refraktometrem.

Československý normalizovaný moštoměr

Používá se ke stanovení cukernatosti moštu na území České republiky a Slovenska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru ve 100 l moštu (°NM někdy též °ČNM). Stupnice je v rozsahu 10 - 30 °NM.

Klosterneuburský moštoměr, Klosterneuburg - Mostwaage, Babo

Používá se především na území Rakouska a Maďarska. V roce 1861 ji vytvořil baron August Wilhelm von Babo (odtud také někdy používané označení °Babo, i když oficiální označení je °KMW, u nás se ještě uvádí °Kl) a byla používána na celém území bývalého Rakousko-Uherska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru na 100 kg moštu.
Na uzemí bývalého Československa byla později nahrazena stupnicí Československého normalizovaného moštoměru.

Oechsleho moštoměr

Používá se na především území Německa a Švýcarska. Ve stupnici není zahrnut obsah necukrů - ty se do výsledku měření zahrnují empiricky, na základě přírodních podmínek pro zrání vína. I proto se na území Německa používají maličko odlišné stupně Oechsle než ve Švýcarsku.
Přepočet na stupně normalizovaného moštoměru je tedy jen přibližný, uvažuje se, že v nepříznivých letech obsahuje mošt 3% necukrů (méně cukru, více kyselin) a v příznivých letech 2%.

Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0,00 Kč
DPH 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

Ceny jsou s DPH

Košík K pokladně

Slevy

Aktuálně nejsou žádné slevy

Newsletter