Refraktometr RWN10-ATC
Refraktometr na měření cukernatosti moštů (moštoměr, cukroměr).
Refraktometr na měření cukernatosti moštů (moštoměr, cukroměr).
Jedná se o unikátní optický refraktometr (známý také jako moštoměr nebo cukroměr či cukrometr) se čtytřmi stupnicemi pro měření cukernatosti vinného moštu a stupnicí pro přirozený obsah alkoholu:
Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.
Udává počet kilogramů cukru ve 100 kg čistého cukerného roztoku při 20 °C. Stejný poměr byl použit při návrhu stupnice podle Brixe určené pro měření hustoty roztoku refraktometrem.
Používá se ke stanovení cukernatosti moštu na území České republiky a Slovenska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru ve 100 l moštu (°NM někdy též °ČNM). Stupnice je v rozsahu 10 - 30 °NM.
Používá se především na území Rakouska a Maďarska. V roce 1861 ji vytvořil baron August Wilhelm von Babo (odtud také někdy používané označení °Babo, i když oficiální označení je °KMW, u nás se ještě uvádí °Kl) a byla používána na celém území bývalého Rakousko-Uherska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru na 100 kg moštu.
Na uzemí bývalého Československa byla později nahrazena stupnicí Československého normalizovaného moštoměru.
Používá se na především území Německa a Švýcarska. Ve stupnici není zahrnut obsah necukrů - ty se do výsledku měření zahrnují empiricky, na základě přírodních podmínek pro zrání vína. I proto se na území Německa používají maličko odlišné stupně Oechsle než ve Švýcarsku.
Přepočet na stupně normalizovaného moštoměru je tedy jen přibližný, uvažuje se, že v nepříznivých letech obsahuje mošt 3% necukrů (méně cukru, více kyselin) a v příznivých letech 2%.